Je hebt er vast iets over gehoord; de inflatie. Inflatie ontstaat wanneer de prijzen van goederen en diensten gaan stijgen. Als je voor een brood eerst €2,00 moest betalen en het jaar daarop kost het brood €2,20, dan is er een inflatie van 10%. Als je inkomen gelijk blijft, kun je dus 10% minder goederen kopen. Je koopkracht neemt dan af. Inflatie ontstaat meestal door het monetaire beleid.
De centrale bank, in ons geval de Europese Centrale Bank (ECB), zet de rente laag en hierdoor gaan mensen meer lenen en uitgeven. Het stimuleert consumptie. Door de recente gezondheidscrisis hebben de centrale banken over de hele wereld de geldkraan flink open gezet. Dit alles om de economie draaiende te houden. In principe is dit goed gelukt. Toch beginnen we nu de effecten op de inflatie hiervan te zien. Naast het monetaire beleid hebben we ook nog te maken met verstoringen in de leveringsketen, zoals de scheepvaart die door opgelegde restricties minder gaan leveren. Ook dit heeft een effect op de inflatie.
Hoe kun je jouw koopkracht beschermen met goud?
Al eeuwenlang is goud een goede bescherming van koopkracht. Alhoewel de goudprijs in het afgelopen jaar een wat moeilijke tijd heeft doorgemaakt, is het op de lange termijn nog altijd een goede beschermer van koopkracht. Door wat goud aan te houden bescherm je de koopkracht. Natuurlijk zijn behaalde resultaten in het verleden geen garantie voor de toekomst en is dit artikel ook zeker geen financieel of beleg advies.
Goud kun je op meerdere manieren aanhouden. Je kunt via een aandelen platform goud kopen. Dit is geen fysiek goud, maar volgt de prijs van het edelmetaal. Ook is het mogelijk om fysiek goud aan te houden. Hier zijn speciale bedrijven voor. Goud kun je op ieder moment ook weer omwisselen voor cash. Er zijn bedrijven die zich specialiseren in het inkopen van goud, dat kunnen zowel sieraden zijn als bijvoorbeeld goudbaren. Laat je altijd goed inlichten voordat je goud gaat aanschaffen, op het internet kun je veel informatie vinden over het onderwerp.