Meldcode auto opvragen

Is het moment eindelijk aangebroken dat je een nieuwe (of andere) auto gaat aanschaffen? Een leuk moment natuurlijk, want een auto staat voor vrijheid en het is iets moois waar je echt wel trots op kunt zijn! Als je de auto bij je voor de deur kunt zetten, dan kan het ook zorgen voor een zeer goede uitstraling. Het kan het plaatje helemaal af maken.

Nu zijn er natuurlijk veel verschillende auto’s te koop. Van kleine tot groot en van duur tot goedkoop. Misschien wordt jij wel heel erg blij van een paarse auto of gaat je hart sneller kloppen van een auto met een snelle motor, bijvoorbeeld een V6 of V8 motor. Wat voor keuze je ook gemaakt hebt, als het een auto is waar jij blij van gaat worden dan is dit de moeite helemaal waard. Het blijft een speciaal moment als je een nieuwe auto koopt.

Onderhandelen met de verkoper

Koop je de auto van een particulier of van een handelaar (auto bedrijf)? Als je een volledig nieuwe auto hebt besteld gaat dit uiteraard via de dealer, maar bij een occasion gaat dit vaak via een particulier of een handelaar. In beide gevallen is het vaak nog wel mogelijk om wat te onderhandelen over de prijs van de auto. Dat kan flink schelen, want ook als je maar een paar honderd euro van de prijs af kunt krijgen, scheelt dat toch weer. Alle kleine beetjes helpen, want autorijden is namelijk al duur genoeg!

Auto overschrijven en verzekeren

Zodra je een proefritje gemaakt hebt in de auto en hebt onderhandeld over de prijs is het tijd om tot de koop over te gaan. Als het om een wat goedkopere auto gaat van enkele duizenden euro’s dan kun je de overschrijving vaak ter plaatsen doen, mits je het contante geld op zak hebt natuurlijk.

Vaak wordt er echter een afspraak gemaakt voor een later moment en zal de betaling in de tussentijd worden afgerond. Het voordeel van het kopen van een auto bij een handelaar is dat je de auto daar kunt overschrijven. De handelaren hebben een link met de RDW en kunnen de auto zo op jouw naam overschrijven. Koop je van een particulier dan moet je met zijn tweeën naar het postkantoor of supermarkt waar de mogelijkheid is om een auto over te schrijven.

Als de auto eenmaal op jouw naam staat overgeschreven, ben jij vanaf dat moment verantwoordelijk voor de auto. Je zult dus ook een eigen verzekering moeten hebben. Als dit je tweede auto wordt, dan kun je vaak een belletje geven naar de verzekeraar om de auto toe te voegen. Hiervoor moet je de meldcode auto opvragen, die heeft de verzekeraar namelijk nodig voordat de auto kan worden verzekerd. Zorg er altijd voor dat je nieuwe auto een goede verzekering heeft, het kan je namelijk een fikse boeten opleveren of je onverzekerd de weg op gaat. Daarnaast is het natuurlijk zeer gevaarlijk!