Kijktechnieken die je leert tijdens rijlessen

kijken tijdens rijlessenIedere autorijder zal je kunnen zeggen dat kijktechnieken de belangrijkste vaardigheid is die je tijdens rijlessen kunt leren. Door goed te kijken wat er om je heen gebeurt kan je jezelf en andere deelnemers aan het verkeer veilig houden. Nu zal je misschien denken dat rondkijken toch helemaal niet zo moeilijk is.

Wanneer je echter al een keer auto gereden hebt dan weet je dat dit niet zo  makkelijk is als het lijkt. Een auto is namelijk in beweging en je moet daarom ten eerste in de gaten houden wat er voor je gebeurt. Wil je stoppen dan is het belangrijk om te weten wat er achter de auto gebeurt en wil je links of rechts afslaan dan is het belangrijk om te weten wat er aan de zijkant van de auto gebeurt.

Niemand kan natuurlijk gelijktijdig naar voren en naar achteren kijken. Daarbij wordt je zicht ook nog eens belemmerd door deurstijlen en hoofdsteunen wanneer je naar de zijkant kijkt. Kijktechnieken die je leert tijdens rijlessen zijn daarom essentieel. Uiteraard neemt Autorijschool Taktiek Rotterdam deze technieken ook met je door. Vaak krijg je ook tijdens een eerste proefles (welke vaak gratis is) deze technieken al uitgelegd.

De binnen- en buitenspiegels gebruiken om te kijken

Zoals we al zeiden kan je onmogelijk tegelijk naar voren en naar achteren kijken. Ook is het niet slim om je hoofd helemaal om te draaien wanneer je een auto aan het rijden bent. Je hebt dan namelijk je ogen te lang van de weg af en kan zomaar ergens tegenaan botsen. Je hebt daarom een hulpmiddel nodig om te zien wat zich rondom de auto afspeelt. Dit zijn de binnen- en buitenspiegels die elke auto heeft. De kijktechnieken die je leert van een rijinstructeur zullen hierop gericht zijn.

Rekening houden met een dode hoek in de spiegel

Tijdens de rijlessen leer je om de spiegels van een auto te gebruiken om snel te kunnen zien wat er achter en naast de auto zich afspeelt. Voornamelijk gebruik je alleen deze spiegels tijdens het autorijden. Een enkele keer moet je echter ook over je schouder heen kijken. Dit komt door de dode hoek van de buitenspiegels, dit zelfde geldt overigens voor rijles in een automaat nemen. Het grote verschil daar is dat je niet hoeft te schakelen. Wil je bijvoorbeeld van rijstrook verwisselen op de snelweg dan kijk je in de buitenspiegel of er een auto aan de zijkant rijdt of nadert. Rijdt deze auto echter recht naast je dan kan je deze niet in de spiegel zien die naar achteren is gericht. Dit noemt met de dode hoek en is de reden waarom je altijd ook over je schouder moet kijken.